TRV manevra koltuğu halk arasında kristal oynaması ya da denge kristallerinin yer değiştirmesi olarak bilinen Benin Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastalığının tanı ve tedavisi için kullanılan bir cihazdır. İç kulakta denge organında bulunan denge kristalleri utrikül ve sakkül denilen organellerde jel bir tabakada gömülü olarak bulunurlar. Bu kristallerin bir kısmının çeşitli sebeplerle yerinden koparak yarım daire kanalları içerisine düşmesi sonucu hastalarda baş hareketleri ile ortaya çıkan şiddetli baş dönmeleri yani vertigo oluşur. Hastalar tipik olarak yatağa yatarken, kalkarken, yere eğildiklerinde, başlarını sağa sola oynattıklarında baş dönmesi ve dengesizlik hissederler. Bu bulgular kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kimi kişilerde baş dönmesi çok şiddetli iken kimi kişiler sadece hafif bir dengesizlik ve mide bulantısı hissederler.
Kristal oynaması hastalığının kesin tanısı için hastalara Dix Hall-Pike ve Roll test adı verilen bazı pozisyonel testler uygulanır. Bu testler genellikle hasta bir sedyeye yatırılarak başın çeşitli pozisyonlarında baş dönmesi olup olmadığının araştırılması esasına dayanır. Hastada kristal oynaması hastalığı varsa gözlerde nistagmus denilen tipik hareketler görülür. Bu hareketlerin yatay düzlemde mi, dikey düzlemde mi ya da torsiyonel olmasına göre hastalığın hangi yarım daire kanalını etkilediği tespit edilir. Çünkü her yarım daire kanalının oluşturduğu göz hareketleri yani ortaya çıkan nistagmuslar farklıdır. Hastalığın doğru tedavi edilebilmesi için hangi kanalı ya da kanalları tuttuğunun doğru tespit edilmesi gerekir. Bunun için yapılan testler sırasında göz hareketleri video-kameralarla kaydedilir. Böylelikle çıplak gözle tespit edilmesi zor olan en küçük göz hareketleri dahi görülür hale gelir.
Doğru tanı konulduktan sonra tedavi edici manevralar uygulanır. Her yarım daire kanalının tedavi manevrası farklıdır ( Epley manevrası, Semont manevrası, Barbekü manevrası, Guffuni Manevrası…vb).
TRV manevra koltuğu gerek teşhis aşamasında gerekse tedavi aşamasında bir çok kolaylıklar ve avantajlar sağlar:
– öncelikle tanı testlerinin daha sağlıklı yapılmasını sağlar
– boyun ve bel fıtığı problemi olan, kilolu hastalar, panik tablosu olan hastalar gibi testlerin yapılması zor hastalara TRV koltuğu sayesinde güvenle ve kolaylıkla testler yapılabilir.
– TRV koltuğuna bağlı çok gelişmiş video- kameralar göz hareketlerinin büyük ekranlarda izlenmesine olanak sağlayarak doğru teşhis koyma oranını arttırır.
– Tedavi manevraları sırasında bazen hastaları 360 derece döndürmek gerekir. Bu işlemi sedyede yapmak her hasta için mümkün olmayabilir. Ancak TRV koltuğu her hastaya kolaylıkla tedavi manevralarının yapılmasına olanak sağlar.
– Normal sedyede yapılan manevralarla düzelmeyen hastaların TRV koltuğu ile yapılan manevralarla düzelme şansı vardır
Bu nedenle bizde Nisan 2018 yılından beri kliniğimizde kristal oynamasının gerek tanısında gerekse tedavisinde, ihtiyaç duyulan hastalarda TRV manevra koltuğunu kullanmaktayız.